Dzisiejsze ciasto powstało podczas mojej wizyty w domu. Chciałam wykorzystać spadające z drzewa orzechy i pięknie mieniące się w słońcu dojrzewające jabłka. Wypiek przypadł wszystkim do gustu i stał się jednym z ulubionych ciast mojej rodziny. Dzięki swojej piernikowej nucie myślę, że jest doskonałą propozycją nie tylko na długie jesienne wieczory ale także na świąteczny stół.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżka miodu
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
5 średniej wielkości jabłek winnych
20 dag posiekanych orzechów włoskich
Składniki na polewę:
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Jajka z cukrem i miodem ucieramy do białości, nadal miksując dodajemy olej, kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pieników i mąkę. Na końcu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzechy i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem, następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni C.
Aby wykonać lukier ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny i polewamy nim jeszcze ciepłe ciasto. Można dodatkowo udekorować wiórkami kokosowymi lub lekko zrumienionymi na patelni płatkami migdałowymi.
świetne połączenie wszystkiego co lubię;) zapraszam na pierniczki na choinkę:
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/swiateczne-pierniczki-reniferki-i-inne.html
Przepis nie należy do zbyt skomplikowanych, ale ciasto wychodzi wyśmienite!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo dobre! Zachwyciło wszystkich.
UsuńCiasto zrobiło furorę na rodzinnym przyjęciu.Przepyszne! Rozpływa się w buzi! Polecam !
OdpowiedzUsuńJaką odmianę jablek polecasz?Te,które poleciła mi pani na bazarku rozpadły się całkowicie i ciasto smakowało jak "zakalec".Proszę o odpowiedż. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń