sobota, 25 października 2014

Placki ziemniaczane z kurkami


Dzisiaj przedstawię jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie placki ziemniaczane z sosem kurkowym. Kurki cenię za to, że po obróbce termicznej nie robią się miękkie i rozpadające. Do tego świetnie wyglądają i smakują. Jak dla mnie słabych punktów brak, no może poza tym, że nie są dostępne przez cały rok. Samo danie jest szybkie i proste, ale efekt końcowy pozytywnie zaskakujący zarówno wizualnie jak smakowo.


Składniki na placki:
0,5kg ziemniaków
2 jajka
4 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:
200g świeżych kurek
200g śmietany 36%
1 mała cebulka
2 łyżki masła
kilka gałązek koperku
sól i pieprz do smaku wedle uznania

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy jajka, mąkę i wszystko razem dokładnie ze sobą łączymy. Placki smażymy do momentu aż się zarumienią.

Na patelni lub w garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę. Gdy cebulka ładnie nam się już zeszkli dodajemy kurki. Wszystko razem dusimy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu gdy sos nam się zredukuje. Następnie dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu do momentu gdy sos stanie się gęsty. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Gotowe danie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. Placki ziemniaczane?Klasyka.Ale w połączeniu z tym przepysznym sosem kurkowym.... rewelacja! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń