Cytryna doskonale sprawdza się jako dodatek do kremów czy ciast. Przełamuje słodycz deserów i
nadaje im miły, orzeźwiający zapach. Dzisiejsze ciasto jest tego dobrym przykładem. Słodkie, z
cytrynową nutą jest lekką propozycją do porannej kawy.
Składniki:
3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
150g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 tabliczka białej czekolady
sok z 1 cytryny
starta skórka z 1 cytryny
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę cytrynową i sok z wyciśniętej cytryny oraz pokrojoną na małe kawałki białą czekoladę. Łączymy ze sobą wszystkie składniki tak aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 50 min (do suchego patyczka).
Ciasto podajemy udekorowane cukrem pudrem.
Tabliczka czekolady to znaczy ile ?
OdpowiedzUsuń100g. Ja używałam Alpen Gold.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Jaka duza ta tabliczka czekolady?
OdpowiedzUsuń100g. Ja używałam Alpen Gold.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Trzy czwarte szklanki maki czy 3 lub 4 szklanki? Bo to spora roznica
OdpowiedzUsuńTrzy czwarte szklanki mąki.
UsuńPozdrawiam!