niedziela, 9 listopada 2014

Ciasto czekoladowe


Jak to mówią czekolada dobra na wszystko. Mam do niej dużą słabość, ale chyba jeszcze większą do wszelkiego rodzaju czekoladowych ciast i ciasteczek. A sytuacja idealna jest wtedy gdy mogę połączyć czekoladę z wiśniami. Dzisiejsze ciasto oprócz tego, że jest mocno czekoladowe, zawiera wiśniową nutę to jeszcze jest wilgotne i cudownie rozpływa się w ustach a my razem z nim.


Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
2 jajka
220g masła
3/4 szklanki prawdziwego kakao
1/2 szklanki zaparzonej, mocnej kawy
1 tabliczka mlecznej czekolady
150g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
200g dżemu wiśniowego

W małym garnuszku rozpuszczamy masło, kakao, kawę i czekoladę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dokładnie mieszamy i dodajemy ostudzoną masę czekoladową, jogurt naturalny i jajka. Za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy dżem wiśniowy (w sezonie dodaję ponadto kilka świeżych wiśni bez pestek) i wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.

Masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem (średnica 23 cm) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 60 min (do tzw. suchego patyczka)..

Po wyjęciu ciasto dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady, dodajemy 3 łyżki dżemu wiśniowego i 120 ml śmietanki kremówki 36%. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i polewamy jeszcze ciepłe ciasto.

3 komentarze:

  1. Na jesienny,szary poranek lub wieczór w towarzystwie dobrej kawy?Myślę,że to doskonała propozycja,tym bardziej,że przepis nie jest skomplikowany.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto jest proste i niezwykle pyszne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń